Pagini

19 august 2012

Tacerea...




“In natura intalnim tacerea – copacii, florile, iarba, toate cresc in tacere. Stelele, luna, soarele se misca in tacere.
Tacerea inimii este necesara pentru a-L putea auzi pe Dumnezeu pretutindeni – intr-o usa care se inchide, in persoana care are nevoie de tine, in cantecul pasarilor, in flori, in animale. Nu este esential ceea ce noi spunem, ci ceea ce Dumnezeu ne spune noua si ce ne spune prin intermediul celorlalti. In tacere, El ne asculta; in tacere, El vorbeste sufletelor noastre. In tacere, primim privilegiul de a-I asculta vocea.

Pentru a face posibila adevarata tacere interioara, practica:
- tacerea ochilor, cautand mereu sa vezi frumusetea si bunatatea lui Dumnezeu pretutindeni, si inchizandu-i fata de greselile celorlalti si fata de tot ceea ce este rau si pagubitor pentru suflet.
- tacerea urechilor, ascultand mereu vocea lui Dumnezeu, strigatul celor saraci si in suferinta, si inchizandu-le fata de barfa si vorbe lipsite de bunatate.
- tacerea limbii, aducand laude lui Dumnezeu si rostind doar cuvinte care inspira si ilumineaza, care aduc pace, bucurie si speranta, si abtinandu-te de la cuvinte care aduc intuneric, suferinta si moarte.
- tacerea mintii, deschizand-o spre adevar si cunoasterea lui Dumnezeu prin rugaciune si contemplatie, si ferind-o de neadevaruri, ganduri distrugatoare si razbunatoare, judecati dure, suspiciuni false ale celorlalti, dorinte si distrageri.
- tacerea inimii, iubindu-l pe Dumnezeu cu toata inima, sufletul, mintea si puterea ta, iubindu-l pe celalalt asa cum Dumnezeu iubeste, si evitand orice egoism, ura, invidie, gelozie si lacomie.
Voi pastra tacerea inimii cu mare atentie, astfel incat in aceasta tacere sa ascult cuvintele Lui. Pentru ca in tacerea si puritatea inimii vorbeste Dumnezeu”.

(Maica Tereza, In the heart of the world)


i!i!i!i!i!i!i!i!i!i

Tacerea nu e absenta sunetului, 
ci un lucru infinit mai real decat sunetele, 
sediul unei armonii mai desavarsite decat cea mai frumoasa dintre armoniile susceptibile a fi alcatuite din sunete. 
Dar exista diferite grade ale tacerii. 
In frumusetea universului e o tacere 
care este ca zgomotul in raport cu 
tacerea lui Dumnezeu. 
(Simone Weil) 


i!i!i!i!i!i!i!i!i!i



Tacerea gandurilor este atat de misterioasa:
Cate se pot construi cu gandurile ...
Cate se pot ruina cu gandurile...
Cate secrete ascunse in ganduri...
Cate soapte neauzite in ganduri...
Atatea ganduri...
Atatea taceri...
Atatia noi.

  Love... Peace... Faith
ankladyl