Pagini

17 iunie 2012

Succes... Fericire


       Un om care traieste bazandu-se pe intuitie reuseste mereu? Nu, dar el e mereu fericit, fie ca are succes sau nu. Iar cel care nu traieste inuitiv e mereu nefericit, indiferent daca are succes sau nu. 
          Nu succesul este criteriul in viata, pentru ca succesul depinde de multe lucruri. Fericirea este criteriul, pentru ca fericirea depinde doar de tine. S-ar putea sa nu reusesti din cauza altor competitori. Chiar daca lucrezi intuitiv, s-ar putea ca altii sa lucreze mai viclean, mai calculat, mai violent, mai imoral. Succesul depinde de mai multe lucruri; succesul e un fenomen social. S-ar putea sa nu reusesti!
        Eu spun ca daca iti urmezi calauza interna, intuitia, nu vei reusi intotdeauna, in sensul pe care il da lumea succesului, reusitei, dar vei reusi in sensul pe care il da un Buddha sau un Iisus succesului. Iar acel succes se masoara prin fericirea ta – esti fericit indiferent e ce se intampla. N-ar nici o importanta daca lumea spune ca esti un ratat sau ca esti o vedeta, un om de succes. Esti fericit si intr-un caz si in celalalt. Daca poti sa intelegi ca fericirea este un succes, eu spun ca vei reusi intotdeauna. Insa pentru tine fericirea nu e un succes; succesul e altceva. Poate sa fie chiar o suferinta. Chiar daca stii ca o sa fie suferinta, tanjesti dupa succes. Daca vine succesul, esti gata sa suferi. 
        Asadar, ce e succesul pentru tine? Succesul este satisfacerea ego-lui, nu fericirea. Tu vrei ca lumea sa spuna ca ai reusit. S-ar putea sa pierzi tot, s-ar putea sa-ti pierzi sufletul, s-ar putea sa-ti pierzi toata acea inocenta care da fericire, toata pacea, linistea care te apropie de divinitate – s-ar putea sa pierzi toate acestea si sa ajungi doar un nebun, dar lumea va spune ca esti un om de succes.
        Succesul e sa fii fericit, indiferent daca esti cunoscut sau nu, daca s-a auzit despre tine, sau traiesti in anonimat. Daca esti fericit, ai reusit.
          Nu urmari succesul, succesul e cel mai mare esec din lume, gandeste-te sa fii fericit. Gandeste-te clipa de clipa sa fii tot mai fericit. Atunci poate sa spuna toata lumea ca esti un ratat. Dar nu esti... ai reusit.
(Intuitia, Osho)

 = = = = = = =

            De cand am realizat ca:
... familia mea este leaganul meu,
... perechea mea este jumatatea mea,
... prietena mea este sufletul pereche,
am simtit ca sunt deplina, completa si fericita.
            Tot ce aparea adiacent, din afara acestui sublim echilibru tridimensional, era binevenit dar nesemnificativ. Atunci am inteles si simtit atingerea divina, odata cu linistea spirituala si siguranta pe care le nutresc de atata timp de cand constientizez, ma canalizez si ma consum in aceasta sine-qua-non triada existentiala si emotionala. 
            Exista in jurul meu oameni care alearga dupa succes si afirmare... doresc atentia, doresc pozitia, doresc o imagine pentru ceilalti... Dar oare pentru ei insisi, chiar asta doresc? Sigur nu. Pentru ca ochii ii tradeaza: sunt nefericiti si frustrati.
            De curand, inainte sa citesc Osho, stateam cu placere de vorba cu Danuta, o noua si calda prietena, despre faptul ca de o buna bucata de vreme am sentimentul ca fericirea creste din interiorul meu, atunci cand sunt alaturi de cei dragi mie, din micile placeri vinovate sau nevinovate si ca fac tot posibilul ca timpul alaturi de ei sa fie cat mai placut si mai complet consumat cu momente de neuitat. Si cu cat imi propun, cu atat reusesc si cu atat ma simt mai implinita.
             Da, sunt fericita!


:)


Success is not rightly measured by the worldly standards of wealth, prestige and power.  None of these bestow happiness unless they are rightly used.  To use them rightly one must possess wisdom and love for God and man.
(Paramahansa Yogananda)


 ankladyl