Pagini

26 ianuarie 2013

In memoriam...

Virginia Antoaneta Dima





O mare pierdere, pierdere de necompensat, s-a abatut asupra batranei noastre urbe, incetarea din viata aceasta pamanteasca si trecerea in alta dimensiune, a distinsei profesoare si directoare Dima Virginia, personalitate marcanta pe multiple planuri a municipiului nostru, asezat la portile deltei. Idelungata sa munca didactico-pedagogica de cadru didactic a uneia dintre dificilele dar totodata si frumoasele materii scolare, matematica, impletita cu aceea de directoare a celui mai vechi  si in acelasi timp a celui mai prestigios lacas de cultura din nordul Dobrogei, liceul numit initial «Principele Carol », apoi anosta « Scoala medie nr. 1 », in prezent « Coleguiul Dobrogean Spiru Haret », ca si multilaterala activitate in folosul urbei in care a locuit aproape intreaga viata, ii asigura un binemeritat loc de frunte intre adevaratele valori contemporane ale localitatii, capitala a celui mai intins judet al tarii.

S-a nascut la data de 10 iunie 1932 la Sulina, portul maritimo-dunarean zugravit in cuvinte cu o ingelabila maiestrie de Jean bart, dar intrucat a urmat scoala primara la Tulcea, nu cred ca ar fi o greseala in a o considera fiica a vechiului Aegyssus. Intre anii 1943-1951, eleva a liceului din localitate, a fost mentionata in cartea de onoare a liceului ca sefa de promotie. In anul 1957 a absolvit Facultatea de matematica-fizica a Universitatii din Bucuresti, fiind numita in acelasi an pofesoara titulara de matematica (gradul I din 1973) la Liceul nr. 1 din Tulcea, unde a desfasurat o fructuoasa activitate. Seriozitatea muncii de profesoara se reflecta in nenumaratele promotii de absolventi ai liceului, multi dintre fostii elevi deveniti in prezent marcante personalitati in varii domenii, care nu numai o data au vorbit cu recunostinta despre munca ei asidua, de zi cu zi, prin care le daruia tinerelor mladite cunostintele specifice obiectului, dar si o invatatura a inimii, in care isi putea valorifica pe deplin harul cu care o daruise din belsug Creatorul. De la 1 noiembrie 1959 a urcat si treptele demnitatilor de conducere ca director adjunct si de la 1 septembrie 1963 director al liceului, mentinandu-se in aceasta functie pana la 9 iunie 1977 si revenind la conducerea liceului din 16 iulie 1982 pana la iesirea la pensie.

Inceputul perioadei de reintinerire a liceului, de renastere aidoma pasarii Phoenix din propria-i cenusa, il constituie momentul atriburii numelui de «Spiru Haret» in 1971, cand cladirea batranului liceu s-a bucurat de intregire, consolidare si modernizare: s-a construit aripa de sud, demolandu-se vechea cladire in care functiona gradinita si internatul, s-a modernizat sala de festivitati, s-a construit o sala de sport, s-au construit atelierele scoala si cladirea internatului de pe strada Gloriei.

Tot atunci s-a reinfiintat fanfara scolii si s-a creat muzeul de istorie al scolii, intr-o fosta sala de clasa din aripa de nord. Sunt de mentionat si sprijinul dat ca director al liceului in infiintarea revistei « Aspiratii » a cenaclului scolii, a sarbatoririi celei de a 70-a si a 90-a aniversara a liceului, doamna directoare fiind totodata si sufletul sarbatorii celei de a 90-a aniversari a infiintarii primei scoli secundare romanesti de fete din nordul Dobrogei, devenita ulterior liceul de fete « Principesa Ileana », in zilele de 19-22 septembrie 1987. Se mai adauga si detinerea diferitelor functii obstesti, publicarea de studii in revistele de specialitate, cat si editarea in calitate de coautor a monografiilor liceului « Spiru Haret » si a liceului « Principesa Ileana » si in ultimul timp a unei monografii dedicate orasului Sulina, in doua volume.

Homo sapiens fiind o fiinta a contrastelor (lutul trecator, perisabil si scanteia divina, nemuritoare – spiritul - daruita de Creator pentru a-l reanima) nu-si poate manifesta plenar personalitatea trecatoarei sale vieti « ca bataia din aripi a unui flutur », daca nu si-o dedica (aceasta ar fi de fapt esenta vietii) si spiritului. Succesele profesionale si socio-culturale sunt importante dar trecatoare; ceea ce ramane scris in arhiva cereasca pentru totdeauna, a indumnezeirii, dupa cum spun parintii bisericii. Si in aceasta privinta doamna directoare Virginia Dima a actionat atunci cand vremurile i-au permis-o, cu perseverenta si constiinciozitate. Apartinand cultului crestin catolic, a fost o credincioasa crestina practicanta, participand cu regularitate la messele duminicale si a celor in cinstirea marilor sarbatori, si-a intarit constant credinta sub diferite aspecte, ajutandu-si semenii, cand starea actuala de lucruri i-o permitea. Incercata in ultima parte a vietii cu o lunga si grea suferinta (aceasta conform parintilor bisericii in scopul unei mai mari indumnezeiri) si-a suportat cu demnitate calvarul rugandu-se neincetat si nepierzand niciun moment credinta in gratia divina. Dar cum orice inceput are si un sfarsit, sfarsitul vietii doamnei directoare s-a intamplat pe 12 ianuarie 2013. Daca tarana va fi odata taranei (… « pulvis es et in pulverem reverteris ») nu ne indoim ca sufletul ei mare si pur, aidoma unei imaculate flori de crin, care in frumusetea si puritatea ei, intrece chiar slava lui Solomon, se va inalta spre imparatia adevarului si luminii, gasindu-si in sfarsit de-a dreapta Mantuitorului, rasplata si locul fericirii vesnice supreme.

Am scris, aceste putine dar sincere cuvinte, ca un prinos al recunostintei de fost elev, dedicandu-le celei care a fost adevarata alma mater a batranului liceu nord dobrogean, distinsa profesoara si directoare Virginia Dima. Imi vor ramane nesterse in amintire prestigiul si caracterul nobil al doamnei directoare, marcanta personalitate nu numai a urbei, in totala discordanta cu personalitatile vizibile la tot pasul.


Requiescat in pace, nunet semper, et per omnia saecula saeculorum, omen !

*
 
Multumesc dle profesor Aurel Enica, ca atat de frumos ati evocat...
 
Multumesc, dna dr Laurentia Militaru, ca atat de cald mi-ati  permis...

Multumesc, dna director profesor Virginia Antoaneta Dima, ca atat de demn ati existat.


Ca fosta eleva a Liceului "Spiru C. Haret", in clasele V-XII, am fost impresionata de distinctia, corectitudinea si profesionalismul doamnei Director Prof. Dima Virginia.
Fie-i vesnicia tihnita si neintinata. 


ankladyl