Pagini

27 februarie 2012

Nu esti perfecta si asta e de-a dreptul perfect






          
 Ce este perfectionismul?
 Perfectionismul  este:
\  credinta irationala ca tu si mediul tau trebuie sa fiti perfecti.
\  Lupta de a fi cel mai bun, de a atinge  idealul si lupta de a nu face niciodata greseli
\  O atitudine care spune ca orice incerci in viata trebuie fie facut perfect , fara nici o deviere,  greseala, alunecare sau inconstienta.
\  Un obicei dezvoltat din copilarie care te mentine mereu alert asupra imperfectiunilor,  defectelor si  slabiciunilor tale sau ale altora
\  Un nivel al constiintei care  te mentine permanent vigilent  la orice deviere de la reguli, repere sau modul in care lucrurile ar trebui sa fie
\  Motivul principal prezent in teama de a esua sau teama de a fi respinsa: Te gandesti: daca nu sunt perfecta voi fi respinsa de ceilalti sau voi esua
\  Un motiv pentru care s-ar putea sa te temi de success: ‘’ Daca imi voi atinge scopul, voi fi capabil sa ma mentin la acel nivel de performanta mai departe?’’
\  O viziune rigida care nu-ti permite sa fii uman sau imperfect
\  Un factor inhibitor care  te retine din a-ti lua un angajamente pentru a schimba  comportamentele neproductive  din teama ca nu vei putea sa le duci la bun sfarsit destul de bine
\  Credinta ca orice ai incerca nu este destul de bun  pentru a-ti implini asteptarile sau asteptarile celorlalti
Iti dai seama cat te consuma toate aceste ganduri si credinte? Perfectionismul este unul dintre cei mai mari vampiri energetici.
Care sunt acele credinte irationale care  contribuie la  perfectionism?
Toate lucrurile  in viata trebuie facute la nivelul tau de perfectiune, care  de obicei este mai ridicat decat al celorlalti.

Care sunt consecintele negative ale perfectionismului?
Stima de sine scazuta. Pentru ca esti o perfectionista niciodata nu te vei simti bine in legatura cu  performantele personale, vei avea sentimentul ca esti un esec,  si increderea in sine iti va lipsi complet.
Sentimente de vinovatie. Pentru ca  un perfectionist niciodata despre modul in care au facut fata responsabilitatilor in viata, au un sentiment de rusine sau se acuza pe sine mai mereu, dand nastere acestor emotii de vinovatie.
Pesimismul.  De vreme ce  un perfectionist este convins ca  va fi extrem de dificil sa atinga un obiectiv,  poate deveni cu usurinta descurajat, fatalist, si pesimist in legatura cu viitoarele eforturi de a-si atinge visul.
Depresia.  Avand nevoie sa fie mereu perfect  si totusi ajungand la un moment dat la concluzia ca perfectiunea nu este posibila , un perfectionist risca sa devina depresiv.
Rigiditatea. Nevoia de a face totul perfect in viata ta te duce  la o inflexibilitate extrema si lipsa de spontaneitate
Comportamentul obsesiv. Avand aceasta nevoie excesiva de o ordine  sau structura in viata ta poti ajunge sa devi obsedat pentru a pastra ordinea.
Comportamentul compulsiv.  Folosirea compulsiva a drogurilor , jocurilor de noroc, mancarii, cumparaturilor, sexului, fumatului este adesea folosita pentru a incerca sa trateze un perfectionist care se simte ca un esec pentru ca nu reuseste sa fie destul de bun in viata sa.
Lipsa motivatiei. Crezand ca  scopul schimbarii nu va fi niciodata  perfect atins,  ii poate aduce perfectionistului o lipsa de motivatie pentru a incerca sa schimbe ceva, inca de la inceput, sau il poate priva de motivatia  pentru a continua ceva ce a inceput.
Lipsa increderii in propriile forte. Ajungand la concluzia ca nimeni nu poate fi perfect il poate conduce pe perfectionist sa  creada ca el nu va putea niciodata sa isi imbunatateasca viata semnificativ.
Perfectionismul este mascat de extrem de multe comportamente si atitudini draga mea, asa ca gandeste-te bine, si vezi daca te identifici cu  atributele de mai sus. Perfectionismul este totodata un semn ca nu te iubesti pe tine insati, ca nu te-ai acceptat asa cum esti  si te va conduce spre multa suferinta, daca nu inveti sa il tratezi.
Orice am face ne intoarcem la acest aspect esential al vietii noastre, dragostea de sine, si de aceea insist atat de mult cu acest mesaj:  

Indragosteste-te de tine!
Poate ti se pare nesemnificativ, poate tu crezi ca sunt lucruri care nu conteaza atat de mult in viata ta, dar  eu iti dau toate aceste explicatii pentru a-ti da seama de ce faci ceea ce faci si de ce traiesti ceea ce traiesti in viata ta. Dezvoltarea personala are ca scop extinderea constiintei pentru a putea sa evoluezi. Asta este scopul nostru primordial, sa traim cat mai frumos sis a evoluam cat mai mult. Cu siguranta in exterior viata noastra s-a imbunatatit enorm fata de acum 100 ani, prin intermediul tehnologiei, insa nu e momentul sa ne imbunatatim si viata in interior? Pana la urma daca in sufletul tau sunt nori, nu vei putea niciodata sa vezi soarele din exterior. Exteriorul reflecta interiorul nostru.
De ce credinte rationale avem nevoie pentru a depasi tendintele perfectioniste?
Pentru a depasi perfectionismul ai nevoie sa te accepti pe tine ca fiinta umana.
Ai nevoie   sa te ierti  pentru greseli si ceea ce tu percepi ca esec
Sa te ridici imediat dupa ce ai facut o greseala si sa iti continui drumul mai inteleapta
Sa accepti ca idealul este doar un punct de reper  inspre care sa te indrepti nu este tangibil 100%.
Sa ne dezvortam rabdarea si sa renuntam la nevoia de a face lucrurile ieri
Sa recunoastem ca aceasta conditie umana este una a  greselilor,  a slabiciunilor, a devierilor, , imperfectiunilor si erorilor. Este acceptabil sa fi uman
Sa recunoastem ca un esec nu este un capat de lume. Ne putem ridica oricand si lua totul de la capat.
Sa vizualizezi cum arata realitatea pentru un om, nu pentru un super om.
Sa inveti sa te accepti asa cum esti, sa renunti la ideea  de cum ar trebui sa fie lucrurile in loc sa traiesti ceea ce este.
Bucura-te de success si de micile realizari  cu mandrie si elimina umilinta.
Recompenseaza-te pentru progres pentru a-ti intari  eforturile de  a evolua, chiar si atunci cand progresul pare mic sau nu indeplineste asteptarile tale idealiste.
Invata sa te iubesti pentru a ajunge sa crezi ca meriti lucruri minunate..
Renunta la  judecatile rigide si moraliste pe care ti le adresezi si  dezvolta-ti o  intelegere deschisa si plina de compasiune pentru  momentele dificile,  obstacolele si tentatiile cu care te-ai intalnit
Intelege ca lucrul cel mai importamt este sa mergi intr-o directive pozitiva.
Ramai deschisa la ideea ca ai success cu fiecare efort de a deveni mai buna, chiar daca nu esti prima,  modelul,  prima pe podiumul de premiere.
Cum poate suportul social sa te ajute sa depasesti perfectionismul?
Alege oameni in preajma ta care nu sunt perfectionisti.
Stai in preajma oamenilor care au invatat sa se ierte pentru greselile lor, si  preia modelul lor.
Da-le permisiunea celor care sunt in preajma ta sa te sune  in momente in care esti prea aspra cu tine, si sa te sustina pentru a abandona acest dialog interior
Ramai langa oameni care sunt deschisi si au un interes pentru dezvoltarea personala.
Daca e sa mergem mai departe, intr-o alta dimensiune un pic mai spirituala vreau sa te gandesti la un singur lucru. Am venit in aceasta lume pentru a trai aceasta experienta umana, si tot ce se intampla in aceasta viata reprezinta o scoala pentru noi. Fiecare pas pe care il faci este menit sa te invete o lectie. E in zadar sa incerci sa pari perfecta mereu, sa te chinui, sa te acuzi  pentru ca nu ai facut lucrurile ca la carte. Si pana la urma, care e sensul? Daca nici macar atunci cand faci lucrurile perfect nu te poti bucura de ele? Pentru ca o perfectionista niciodata nu va  sta sa savueze succesul, pentru ca e prea ocupata sa caut nodurile in papura. Este mereu nemultumita pentru ca se detesta atata de mult ca persoana incat acest lucru se reflecta in tot ceea ce face. Indiferent cat de multa ordine ai incerca sa pui in viata ta pentru a suplini ordinea interioara, iubirea interioara pentru tine de care ai nevoie, nu vei reusi niciodata.

           Nu esti perfecta, si astfel esti de-a dreptul perfecta. Important este sa faci cunostinta cu tine si sa inveti sa te iubesti cu punctele tale forte si slabiciunile tale.


Oscar Wilde spune ca : 
"Sa te iubesti pe tine este inceputul unei lungi romante pe viata".



Love... Peace... Faith
ankladyl